Από τα συναρμολογούμενα Lego στα δίκτυα «αισθητήρων»…

BUGmodulesΗ προσέγγιση της Lego (με μεγάλη παράδοση στα «συναρμολογούμενα») δείχνει να έχει επηρεάσει πολλές προσπάθειες και σε συνδυασμό με την τάση για «άνοιγμα» του κώδικα (σε όλα τα επίπεδα, από firmware μέχρι APIs και IDE plugin) δημιουργούν ένα νέο χώρο δράσης, δημιουργικής ενασχόλησης αλλά και γρήγορης κατασκευής/υλοποίησης πρωτότυπων (καινοτόμων) ιδεών.

nxtreme.gif

Καταρχήν η ίδια διαθέτει τη σειρά MindStorms, έχει δημιουργήσει μια πολύ δραστήρια κοινότητα ενώ ..σπρώχνει τη συνεισφορά από τρίτους integrators στα άκρα μέσα από το ΝΧΤ’reme φτάνοντας μέχρι και το σημείο να δίνει τη δυνατότητα σε συσκευές με δυνατότητες διασύνδεσης bluetooth να επικοινωνούν με τον βασικό ελεγκτή.

Επεκτείνοντας την προσέγγιση της Lego στο χώρο του υλικού, η Bug Labs βασιζόμενη αποκλειστικά σε ανοικτό λογισμικό προσφέρει μια σειρά από modules που μπορούν δυναμικά να συνεργάζονται με τη βοήθεια ενός module-βάσης με όλα τα υπόλοιπα. Και εδώ βασική «παροχή» είναι το λογισμικό ανάπτυξης εφαρμογών (SDK) που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των διαφόρων modules υλοποιώντας εύκολα τις ιδέες του δημιουργού ενώ οι προδιαγραφές ώστε τρίτοι κατασκευαστές να μπορούν να κατασκευάσουν νέα modules είναι κι αυτές διαθέσιμες.

SunSpot
Αυτό που έπεσε πιο πρόσφατα στην προσοχή μου είναι η – σε «ερευνητικό» επίπεδο ακόμη – είσοδος της Sun στο χώρο – ή το χορό! – μέσω των SunSpot . Έρχονται με μια «ελαφριά» υλοποίηση JVM (στο ρόλο ακόμη και του λειτουργικού) και έχει κάποιος τη δυνατότητα να αναπτύξει εφαρμογές για αυτά με χρήση των πολύ γνωστών Java IDE (π.χ. Netbeans) ενώ παρέχεται και η δυνατότητα ενιαίας ρύθμισης και παρακολούθησης πολλών τέτοιων συσκευών. Η κίνηση της Sun να «ανοίξει» τις προδιαγραφές τόσο σε επίπεδο υλικού όσο και λογισμικού αναμένεται να δώσει ώθηση στην έννοια της «πανταχού παρούσας» ευφυίας. Πολύ ενδιαφέρον και το blog ενός μαθήματος που χρησιμοποίησε τα SunSpots για να υλοποιήσουν οι ομάδες φοιτητών τα projects τους. Πράγματι πρωτοποριακό το όλο «στήσιμό» του.

UPDATE — 2008-04-05 Άλλος ένας «παίκτης» έρχεται να μπει στο χώρο της «εκπαιδευτικής ρομποτικής». Πρόκειται για τα roBlocks. Περισσότερα εδώ.

Advertisements

One thought on “Από τα συναρμολογούμενα Lego στα δίκτυα «αισθητήρων»…

  1. Και πού να δείς τα παιδιά μας σε μερικά χρόνια τί θα έχουν στα σχολεία. Σκέφτομαι πάντως να ψωνίσω mindstorms στην κόρη μου. Θα τα καμουφλάρω ως απλά lego φυσικά για να κάμψω τις αντιρρήσεις της μαμάς 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s