Εσπεράντο: Ισότιμη μεταχείριση γλωσσών και πολιτισμού

Η αγγλική γλώσσα έχει κατηγορηθεί για τον λεγόμενο «γλωσσικό επεκτατισμό» αλλά και ως μέσο για έναν ιδιότυπο – πολιτισμικό – ιμπεριαλισμό κάτι που διατηρείται και στις μέρες μας παρά την άνοδο (ως προς τη δημοφιλία) και άλλων γλωσσών.

eicon.gif

Η λύση που είχε από πολύ νωρίς προταθεί ήταν η χρήση μιας ουδέτερης – τεχνητής και άρα απλής – γλώσσας στον ρόλο της δεύτερης – παγκοσμίως κοινής – γλώσσας. Ανάμεσα στις διάφορες σχετικές προτάσεις, ξεχώρισε η εσπεράντο και παρόλο που δεν έχει επιτύχει πλήρως τους σκοπούς της δημιουργίας της, κατα καιρούς εμφανίζεται στο προσκήνιο ως μια αξιοπρόσεκτη εναλλακτική. Άραγε έχει θέση στη σημερινή πραγματικότητα;

Για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα:

 • Wikipedia:Esperanto
 • Οι 16 κανόνες γραμματικής της Εσπεράντο
 • Advertisements

  One thought on “Εσπεράντο: Ισότιμη μεταχείριση γλωσσών και πολιτισμού

  1. Η γλώσσα είναι ένα μέσον για την επίτευξη του στόχου για ανταλλαγή ιδεών και κατανόηση του συνομιλητή μας. Δεν θεωρώ κακό την κατασκευή μιας γλώσσας αν μπορεί να κάνει ευκολότερη την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, όπου μπορεί να εφαρμοστεί.
   Από την άλλη πλευρά όμως η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα απλό μέσο. Είναι βασικό στοιχείο του πολιτισμού, της ιστορίας, των αρχών και της νοοτροπίας κάθε λαού. Γι’ αυτό κάθε λαός νομίζω ότι πρέπει να διδάσκεται κατά το δυνατόν σε βάθος την γλώσσα του, να την χρησιμοποιεί προσεχτικά και με πάθος, και να την εμπλουτίζει όπου αυτή υστερεί, ακόμη και με χρησιμοποίηση μεθόδων και λέξεων άλλων γλωσσών. Έτσι δεν θα χρειάζεται άλλη τεχνητή γλώσσα τουλάχιστον για την επικοινωνία μεταξύ ομόγλωσσων.
   Όσον αφορά στην διεθνοποίηση της αγγλικής, δεν βρίσκω κάποιο πρόβλημα, αφού έχει βοηθήσει πολύ στην επικοινωνία μεταξύ των λαών κύριως βέβαια σε οικονομικό επίπεδο προς το παρόν. Ο επεκτατισμός όντως υπάρχει, αλλά δεν είναι ευθύνη της αγγλικής ή των άγγλων. Είναι καθαρά θέμα κάθε λαού να τιμά και να προστατεύει την γλώσσα του, όπως επίσης και να προσπαθεί να την διαδώσει.

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s