Υπότιτλοι ή/και μεταγλωττισμός σε Flash videos

Οι έννοιες του μετασχηματισμού, της επεξεργασίας, του συσχετισμού και του χαρακτηρισμού της πληροφορίας είναι όλες πολύ σημαντικές στο χώρο της Πληροφορική αλλά και των μέσων επικοινωνίας.

Παραδοσιακά ο μεταγλωττισμός και ο υποτιτλισμός έχει βοηθήσει στην «προσαρμογή» και στη διάθεση στο ευρύτερο κοινό πολυμεσικού περιεχομένου (κυρίως video) που δεν έχει παραχθεί στη γλώσσα μας.
Δεδομένου του μεγάλου όγκου υλικού που υπάρχει πλέον σε μορφή Flash videos και της ευκολία πρόσβασης σε αυτό, πολύ συχνά «καλείται» κάποιος να καταφύγει σε κάποια από τις τεχνικές αυτές ώστε να το αξιοποιήσει καλύτερα (π.χ. σε προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων).

Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί πολλές online υπηρεσίες που αξιοποιούν τη δυνατότητα προσθήκης «υποτίτλων» αλλά και γενικότερα σημειώσεων/υποδείξεων στο Flash format της Adobe (π.χ. μέσω δημιουργίας δυναμικών πλαισίων κειμένου σε επίπεδο actionscript). Οι περισσότερες από αυτές παρέχουν και τη δυνατότητα φιλοξενίας του «πρόσθετου» περιεχομένου σε αυτές. Σαν πηγές τέτοιου περιεχομένου μπορούν να γίνουν οι περισσότερες από τις γνωστές υπηρεσίες όπως π.χ. Youtube, Google Videos, κ.α. Προσοχή! Πολύ συχνά το αρχικό περιεχόμενο παραμένει στην πηγή κάτι που σημαίνει ότι αν διαγραφεί/αποσυρθεί από την πηγή τότε δεν μπορεί να αναπαραχθεί ούτε με τις πρόσθετες πληροφορίες. Η δυνατότητα πάντως της φιλοξενίας και των πρόσθετων πληροφοριών online δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας για την ολοκλήρωση του υποτιτλισμού.
Ακολουθεί ένας – ενδεικτικός – κατάλογος τέτοιων υπηρεσιών «υποτιτλισμού»:

 • Overstream
 • dotSub.com
 • Subtitle Inserter
 • Δείτε ενδεικτικά το video που είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μου πώς υποτιτλίζεται στο dotsub.

  Άλλες υπηρεσίες προχωρούν όμως ακόμη παραπέρα επιτρέποντας και γενικότερη επεξεργασία του video, όπως π.χ. κόψιμο σκηνών, αποκοπή και αντικατάσταση στατικών εικόνων, αφαίρεση του audio stream κλπ. Ένα στούντιο επεξεργασίας βίντεο «μέσα» στο φυλλομετρητή!

 • Overlay.TV
 • SmashMash
 • Τέλος, δεν λείπουν και οι υπηρεσίες που επιτρέπουν τη δημιουργία περιεχομένου σε μορφή flash από την αρχή:

 • Sprout
 • Toofee
 • Update (18/04/2008) Στο οπλοστάσιο όσων θέλουν να επεξεργαστούν (π.χ. να σχολιάσουν) αλλά και να συνδυάσουν διάφορα στοιχεία από πολλές πηγές (όπως π.χ. Youtube, GoogleVideos, blip.tv) προστέθηκε άλλη μια -δωρεάν- υπηρεσία. Πρόκειται για την Omnisio για την οποία απλά απαιτεί την ύπαρξη του Flash plugin στον εκάστοτε φυλλομετρητή.

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s