Ένα παίκτης στο πεδίο του HCI απο το μέλλον

Η επικοινωνία ανθρώπινου εγκεφάλου και μηχανής (Brain Machine Interaction / Interface, ΒMI) είναι ένα ακόμη συναρπαστικό πεδίο της επικοινωνίας ανθρώπου μηχανής (Human Computer Interaction) και από τα πιο δυναμικά ερευνητικά πεδία σε σχέση με τα γραφικά περιβάλλοντα και τα συστήματα φωνητικής διεπαφής.

Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας αλλά και των εφαρμογών της τεχνολογίας «ανάγνωσης σκέψης» περιγράφονται στο άρθρο του περιοδικού «The Future of Things». Διαθέσιμα επιτέλους και αρκετά video από επιδείξεις (demos) των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Για όσους βέβαια βιάζονται ή δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά κυκλοφορεί ήδη στην αγορά μια συσκευή κεφαλής (κάσκα) η οποία, χωρίς να απαιτεί ένα μεγάλο δίκτυο ηλεκτροδίων και μόνο με την τοποθέτηση ενός ζελέ στο κεφάλι στηριζόμενη στην εφαρμογή του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, επιτρέπει το «διάβασμα» της νευρικής δραστηριότητας και μέσω αυτής την αναγνώριση εκφράσεων, συναισθημάτων και «σκέψεων». To Epoc έρχεται από την Emotiv και συνοδεύεται από λογισμικό που επιτρέπει την «εκμετάλλευση» των δυνατοτήτων του στους τομείς ανίχνευσης συναισθημάτων, σκέψεων και σκοπών καθώς και μορφασμών και εκφρράσεων.

Για να δούμε αν θα καθιερωθεί ως ένα από τα συστατικά του μελλοντικού τρισδιάστατου Κυβερνοχώρου και της ψηφιακής αλληλεπίδρασης.

UPDATE (2008-05-05): Να και κάτι πιο …ρεαλιστικό που τραβάει την προσοχή τις τελευταίες μέρες. Για την παιχνιδομηχανή που έχει ..παράδοση στη συμμετοχή του παίκτη στα αθλητικά ..δρώμενα (βλ. το ασύρματο Wii Remote και το παιχνίδι Tennis) κυκλοφόρησε μια ακόμη πρωτοποριακή συσκευή. Αναφέρομαι στο Wii Balance Board, μια ασύρματη επιδαπέδια συσκευή η οποία αντιλαμβάνεται μεταβολές της στάσης του σώματος και των πιέσεων που ασκούνται σε αυτήν με τη βοήθεια αισθητήρων γυροσκοπικής τεχνολογίας. Με τη βοήθεια του συνοδευτικού λογισμικού Wii Fit δίνεται δυνατότητα για εκτέλεση συνδυαστικών ασκήσεων όπως κάμψεις (push-ups), yoga, stretching, step αεροβική κ.α. και μεταφορά των στοιχείων ώστε να τίθενται προσωπικοί στόχοι και να υπάρχει συναγωνισμός.


Δεν είναι τυχαίο που η αρχική ονομασία του όλου εγχειρήματος ήταν Wii Health Pack μιας και ο αρχικός στόχος ήταν να βρεθεί κάποιος τρόπος να γυμνάζονται τα παιδιά μέσα από μια από τις αγαπημένες τους ασχολίες που δεν είναι άλλη από τα «βιντεοπαιχνίδια». Ίσως να μην ήταν άσχημη η ιδέα να το αγκαλιάσει ακόμη και η πρωτοβουλία «Η ζωή έχει χρώμα» έστω σαν μεταβατικό στάδιο. Κάποιοι πάντως ισχυρίζονται ότι κάνει καλά τη δουλειά του …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s