Μια νέα επιστήμη γεννιέται

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη της πληροφορικής έχει καταφέρει να συνεισφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο σε όλους τους κλάδους τόσο της ακαδημαϊκής όσο και της καθημερινής ζωής και δραστηριότητας του ανθρώπου. Διαπιστώνεται πλέον εύκολα ότι σημαντικό ρόλο για τα παραπάνω έχει παίξει το ενιαίο, οικουμενικό υπόβαθρο επικοινωνίας και αναπαράστασης και αποκεντρωμένο πληροφοριακό σύστημα: ο παγκόσμιος ιστός.

Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχει μεταφερθεί αλλά και «μεταλλαχθεί» με τη χρήση του παγκόσμιου ιστού επιβάλλει πλέον τη συστηματική μελέτη των τεχνολογιών και των μεθόδων μέσα από τις οποίες ένας τέτοιος αποκεντρωμένος και πολυ-στοχικός πληροφοριακός μηχανισμός θα είναι αποδοτικός και μακροπρόθεσμα βιώσιμος. Βεβαίως τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθουν εκτείνονται προς πολλές κατευθύνσεις: τεχνολογικά (π.χ. πρωτόκολλα, γλώσσες αναπαράστασης και προγραμματισμού) αλλά και ερωτήματα κοινωνικής, οικονομικής, ψυχολογικής αλλά και πολιτικής φύσης. Το ρόλο της -διεπιστημονικής- συγκολλητικής ουσίας όλων των επιστημονικών πεδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή φιλοδοξεί να διαδραματίσει στο μέλλον η επιστήμη του Παγκόσμιου Ιστού (web science), όπως φαίνεται και στον ακόλουθο χάρτη:

Περισσότερα για τις προσπάθειες του Tim Berners-Lee και των ινστιτούτων και οργανισμών τους οποίους διευθύνει προς την κατεύθυνση αυτή μπορείτε να βρείτε στο άρθρο των Μιχάλη Βαφόπουλου και Γιώργου Μητακίδη στο πρόσφατο τεύχος (αρ.30) του περιοδικού της ΓΓΕΤ.

Ακόμη:

 • Οι ειδικοί προβλέπουν για την εξέλιξη του Διαδικτύου
 • Εκδήλωση του ebusiness forum το με θέμα «Το πλαίσιο της επιστήμης του Web»
 • UPDATE (2008-07-25): Σήμερα έπεσε στην αντίληψή μου και το σχετικό άρθρο του Στέλιου που έχει ενσωματώσει και αρκετά αποσπάσματα από μια σχετική εκπομπή …

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google+

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  w

  Σύνδεση με %s