Είμαστε ότι μοιραζόμαστε

Με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση «Μοιράζομαι άρα υπάρχω» θεώρησα σωστό να εισάγω το σχετικό video στο dotsub.com σε μια προσπάθεια να το «εξελληνίσω» ώστε να μπορώ να το παρουσιάσω σε παιδιά αλλά και ενήλικες πιο εύκολα και κυρίως με κοινή ορολογία. Όποια βοήθεια στη μετάφρασή του είναι ευπρόσδεκτη!

Ο Lawrence Lessig προσπαθώντας να θέσει ένα πλαίσιο στη διαδικασία διαμοιρασμού εισάγει την έννοια των αδειών Creative Commons (CC) και στην ομιλία του αυτή μας εξηγεί την προσπάθειά του. (Παρατηρήστε το στυλ της συνοδευτικής παρουσίασής του). Κι άλλοι βέβαια οργανισμοί προσπαθούν να βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο της ψηφιακής ιδιοκτηρίας και της έννοιας των Κοινών, όπως ο P2P.

Και μη μου πείτε ότι όλα αυτά τα θεωρείτε «αυτονόητα». Για την ώρα υπάρχουν πολλά (νομικά αλλά και ηθικά) όρια για τη χρήση και αναπαραγωγή πληροφοριών από τον Παγκόσμιο Ιστό ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για κατάχρηση της δυνατότητας άντλησης πληροφοριών ειδικά όταν αυτές προέρχονται από «υπερσυγκεντρωμένα μέσα» διάχυσής τους (π.χ. wikipedia, GoogleSearch κλπ).

UPDATE (2008-05-21): Μια νέα έννοια στο χώρο αυτό είναι και αυτή του crowdsourcing. Διαβάστε θετικά και αρνητικά στην ανάρτηση εδώ.

UPDATE (2008-05-30): Στο ερώτημα που τίθεται στο παραπάνω video σχετικά με το «Γιατί οι άνθρωποι συμμετέχουν στις εικονικές αυτές κοινότητες;» αλλά και στην γενικότερη ανάλυση του φαινομένου προσπαθεί να δώσει απάντηση η ανάρτηση αυτή.

Advertisements

3 thoughts on “Είμαστε ότι μοιραζόμαστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s