Πού είναι οι απαντήσεις των ..Ερωτήσεων;

Εκτός από την ελεύθερη και λειτουργική πρόσβαση στα ΦΕΚ και άρα στους νόμους, τις αλλαγές/προσαρμογές τους κλπ, μεγάλη σημασία για την έννοια του ενεργού πολίτη αλλά και για τον στοιχειώδη έλεγχο του κοινοβουλευτικού έργου έχει και ο θεσμός των ερωτήσεων (επερωτήσεων ή επίκαιρων ερωτήσεων) και βέβαια οι απαντήσεις σε αυτές.

Μια πρώτη αναζήτηση για τη διαδικασία αυτή στον ιστοτόπο της Βουλής των Ελλήνων μας παραπέμπει στη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αν παρακολουθήσει κανείς τη διαδρομή μιας ερώτησης παρατηρεί ότι κάθε υπουργείο έχει το αρμόδιο τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (π.χ. του Υπουργείου Παιδείας είναι εδώ) το οποίο συγκεντρώνει και προωθεί τις ερωτήσεις προς τους αρμόδιους να απαντήσουν φορείς που βρίσκονται υπό την ευθύνη του και αφού λάβει την απάντηση των τελευταίων, στη συνέχεια κοινοποιεί την απάντηση αυτή στους ερωτώντες. Μια ενδεικτική τέτοια απάντηση φαίνεται στην ανάρτηση εδώ.

Όσο κι αν έψαξα, την παραπάνω ανταλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων δεν την βρήκα να είναι δημόσια διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή. Η αναζήτηση βέβαια συνεχίζεται (και αν έχεις καμιά ιδέα πού να ψάξω μη διστάσεις να αφήσεις σχόλιο,ε;!) ..

Και για να μην γκρινιάζουμε διαρκώς και ακατάπαυστα, μια σχετική πηγή πληροφορησης -τουλάχιστον για εκείνες τις ερωτήσεις που απαντώνται και στα πλαίσια των συνεδριάσεων της Βουλής – είναι τα Πρακτικά που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή πλήρως απομαγνητοφωνημένου κειμένου, κάτι που αναμφίβολα μας κάνει θετική εντύπωση!

UPDATE 2011-02-04 Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εδώ, η πληροφοριακή σελίδα για τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων έχει πλέον εμπλουτιστεί και με εφαρμογή αναζήτησης ακόμη και για τις απλές ερωτήσεις (αλλά και για το αν υπάρχουν απαντήσεις). Παρόλο που στα κριτήρια αναζήτησης δεν περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν σε αναζήτηση περιεχομένου (σε κείμενο, θέμα κλπ), κάτι που παραπέμπει σε σκανάρισμα των εγγράφων σε μια διαδικασία που δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά ψηφιοποιείται εκ των υστέρων, είναι μια καλή αρχή…

Advertisements

6 thoughts on “Πού είναι οι απαντήσεις των ..Ερωτήσεων;

 1. Υπάρχει όντως ένα έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τις επερωτήσεις. Μερικοί Βουλευτές δημοσιεύουν τις απαντήσεις στις δικές τους επερωτήσεις στις σελίδες τους, όχι όμως όλοι και όχι όλες. Είχα ξοδέψει κι εγώ αρκετό χρόνο όταν έψαχνα την απάντηση για τον Κρητικό σιδηρόδρομο, που συνδέεις, τελικά την βρήκα μέσω δημοσιογράφων. Το σωστό θα ήταν, βέβαια, να αναρτούνται στη σελίδα της Βουλής ακριβώς όπως και τα πρακτικά.

  Παρεμπιπτόντως, η ιδέα για το σιδηρόδρομο πώς σου φαίνεται; 🙂

 2. Οι «απλές» ερωτήσεις και οι απαντήσεις σε αυτές, δημοσιεύονται με ευθύνη του βουλευτή και μόνο. Συχνά δημιουργείται στον κόσμο σύγχυση μεταξύ των διαφόρων μέσων του κοινοβουλευτικού ελέγχου : Μόνο οι επίκαιρες ερωτήσεις και οι επερωτήσεις συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε περνάνε στα πρακτικά, αναρτώνται στην ιστοσελίδα και μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε. Οι «απλές» ερωτήσεις (αυτές δηλάδή που δεν υποβάλλονται ως επίκαιρες) αποτελούν κατά κάποιο τρόπο επίσημη κοινοβουλευτική αλληλογραφία – αποστέλλονται και λαμβάνονται έγγραφα αλλά δεν γίνεται συζήτηση επ’αυτών.

  Με τον νέο κανονισμό της Βουλής που ψηφίστηκε πρόσφατα, οι βουλευτές αποκτούν δικαίωμα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους ηλεκτρονικά. ‘Ισως αυτό αποτελέσει πρώτο βήμα για ανάρτηση σε επόμενο στάδιο των γραπτών ερωτήσεων και απαντήσεων στο δικτυακό τόπο της Βουλής. Προσωπικά το βρίσκω εξαιρετική ιδέα !

 3. Αντιγράφω εδώ ένα σχόλιό μου σχετικό με το θέμα των απαντήσεων σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως το «άφησα» εδώ:

  (Η αρχική ερώτηση αφορούσε τα επιδόματα που διεκδικούν οι Μηχανικοί της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά δεν έχει και τόση σημασία).

  Αν κρίνω από τις ημερομηνίες των σχετικών εγγράφων, οι απαντήσεις από τα τμήματα Κοινοβελευτικού Ελέγχου των αρμόδιων υπουργείων ήταν σχετικά άμεσες παρόλο που το περιεχόμενό τους είναι ο ορισμός του όρου «μπαλάκι». Καλό θα ήταν, όμως, μέχρι να υπάρξει το σχετικό Πληροφοριακό Σύστημα που θα δίνει άμεση πρόσβαση στις απαντήσεις αυτές με ηλεκτρονικό τρόπο, να φροντίζουν οι βουλευτές να γνωστοποιούνται και οι απαντήσεις (μέσω blog, δελτίων τύπου κλπ) …

  Έχω προωθήσει με email τις σχετικές απαντήσεις στον κ. Τσουκάλη, οπότε ελπίζω σύντομα να υπάρξει ενημέρωση της συγκεκριμένης ανάρτησης. Αν πάλι δεν αναρτηθούν, επικοινωνήστε μαζί μου για να σας τις στείλω …

  Θέλω να τονίσω ότι η απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής ήταν σχετικά άμεση. Mάλιστα το αίτημά μου υποβλήθηκε με email και αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι δεν έλαβα ποτέ επιβεβαίωση λήψης του αρχικού αιτήματος, η απάντηση (με παραδοσιακό ταχυδρομείο) ήταν πλήρης…

 4. Ακόμα τίποτα με την ανάρτηση των απαντήσεων στις ερωτήσεις βουλευτών στο site της Βουλής. Μήπως έχετε κάποια άλλη ενημέρωση? Ευχαριστώ.

 5. Γεια σου Νεκταρία. Η απλή ανάρτηση των -σκαναρισμένων- απαντήσεων γίνεται εδώ και καιρό. Αντιγράφω την αναφορά μου στο παραπάνω αρθράκι:

  UPDATE 2011-02-04 Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει εδώ, η πληροφοριακή σελίδα για τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής των Ελλήνων έχει πλέον εμπλουτιστεί και με εφαρμογή αναζήτησης ακόμη και για τις απλές ερωτήσεις (αλλά και για το αν υπάρχουν απαντήσεις). Παρόλο που στα κριτήρια αναζήτησης δεν περιλαμβάνονται αυτά που αφορούν σε αναζήτηση περιεχομένου (σε κείμενο, θέμα κλπ), κάτι που παραπέμπει σε σκανάρισμα των εγγράφων σε μια διαδικασία που δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά ψηφιοποιείται εκ των υστέρων, είναι μια καλή αρχή…

  Το link είναι: http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou
  Αν υπάρχει απάντηση, εμφανίζεται στην τελευταία στήλη «Απάντηση» ένα πράσινο εικονίδιο (τικ) και ακολουθώντας το σύνδεσμο της ερώτησης έχεις τη δυνατότητα για «κατέβασμα» τόσο της ερώτησης όσο και της απάντησης (πολλές φορές σε πολλάπλά αρχεία λόγω συναρμοδιότητας).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s