Πότε βολεύει…ή παρακαλώ ενημερώστε με για τη διαθεσιμότητά σας

Με αφορμή μια χτεσινή κουβέντα για μια ανάθεση διπλωματικής εργασίας είπα να αναζητήσω περισσότερα στοιχεία για τις λύσεις που προτείνονται αυτή τη στιγμή στο πρόβλημα του προσδιορισμού της καταλληλότερης χρονικής στιγμής για τη διεξαγωγή μιας εκδήλωσης γενικά (από επαγγελματικά meetings μέχρι κοινωνικές εξόδους, πάρτυ κλπ.). Ο βασικός στόχος είναι η τελική επιλογή να βολεύει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους δυνητικούς συμμετέχοντες (αν όχι όλους) βάσει μιας «δημοκρατικής» προσέγγισης αντί της «συγκεντρωτικής» λύσης της μορφής «Έχουμε συνάντηση αύριο στις 3μ.μ. Φροντίστε όλοι να είστε παρόντες».

Από τη δική μου εμπειρία (ακόμη και σε συναντήσεις με μικρό αριθμό ατόμων), την αρχική πρόταση (μέσω email) για συνάντηση την ακολουθεί καταιγισμός (εντάξει, δεν φτάνουμε και σε φαινόμενα χιονοστιβάδας) από άλλα μηνύματα για τη διαθεσιμότητα του καθένα, εναλλακτικές προτάσεις για το χρόνο διεξαγωγής κ.ο.κ. Η …οικονομία στα μηνύματα παρατηρείται συνήθως μετά τις συναντήσεις οπότε τα σχετικά συμπεράσματα (minutes κλπ) αργούν να …βρουν το δρόμο τους.

Στο πλαίσιο, μάλιστα, των ολοένα και δημοφιλέστερων εικονικών συναντήσεων με συμμετέχοντες που μπορεί να προέρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη (αλλά και time zones) το πρόβλημα δείχνει ακόμη πιο δύσκολο να λυθεί.

Παρακάτω θα προσπαθήσω να βρω στοιχεία για τις διαθέσιμες αυτή τη στιγμή web 2.0 εφαρμογές που προσπαθούν να δώσουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα, τις δυνατότητές τους αλλά και τα μειονεκτήματά τους (κατά πόσον απαιτούν «σύγχρονη» παρουσία των μελών οπότε και το πρόβλημα μεταφέρεται στο «πότε είστε διαθέσιμοι για να κανονίσουμε τη συνάντηση).

Από τις πρωτοεμφανιζόμενες εφαρμογές στο χώρο φαίνεται να έχει χάσει όμως αυτή τη στιγμή τα πρωτεία λόγω κυρίως της στάστιμης σχεδίασης της αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Στη βασική του λειτουργικότητα, κάποιος επισκέπτεται το site του Doodle, ορίζει κάποιες εναλλακτικές ημ/νίες και ώρες, δημιουργείται ένα URL, το οποίο αποστέλεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη (πώς;), τα οποία μπορούν να επιλέξουν (ουσιαστικά ψηφίζουν, άρα η όλη διαδικασία μοιάζει με τη διαδικασία των ερωτηματολογίων (polls) ) εκείνες που τους βολεύουν. Τον χαρακτήρα της ψηφοφορίας τονίζει και το ίδιο το όνομα της επέκτασης της εφαρμογής για το Facebook: DoodlePolls.

Η εφαρμογή αυτή έχει πιο απλή αλληλεπίδραση μιας και αντί της χειρωνακτικής εισαγωγής ωρών επιτρέπει το point & click πάνω σε μια οικεία μορφή ημερολογίου. Παρέχει επίσης μια γραφική αναπαράσταση των διαθέσεων των μελών (βάσει του ποια ώρα προτιμούν οι περισσότεροι) ενώ μπορεί να εισάγει κανείς διευθύνσεις από πολλαπλούς καταλόγους (π.χ. outlook, gmail κ.α.). Στα επιμέρους «καλούδια» η διασύνδεση με Google Maps κ.α.

Στο άρθρο αυτό προτείνονται και εναλλακτικές εφαρμογές που επίσης άφησαν καλές εντυπώσεις.

Η εφαρμογή TimeBridge φαίνεται να είναι η μόνη που προσπαθεί να ολοκληρωθεί με υπάρχουσες διαδικασίες προγραμματισμού εργασιών, όπως του Google Calendar και το Outlook Calendar.

Με μια πρώτη ματιά, τα βασικά συστατικά στοιχεία για την επιτυχία μιας τέτοιας εφαρμογής φαίνεται να είναι:

  • web 2.0 χαρακτήρας, δλδ δυναμική (βασισμένη σε βάση δεδομένων), με χρήση AJAX (για δυναμικό front-end)
  • υποστήριξη πολλών «καναλιών» επιστροφής (π.χ. SMS, υποστήριξη πρόσβασης μέσω κινητού, γιατί όχι και μέσω τηλεφώνου – dtmf ή/και αναγνώρισης φυσικής ομιλίας)
  • η συνεργασία με υπάρχουσες λύσεις (προγραμματισμού εργασιών, καταλόγων επαφών κλπ) είτε online είτε «τοπικών»

Για να δούμε αν και κατά πόσο μπορούν να καλύψουν οι παραπάνω αυτές εφαρμογές τις -μίνιμουμ καθημερινές απαιτήσεις- ή θα χρειαστεί να καταθέσει κανείς (ε, Δημήτρη; ) μια δική του πρόταση για τη λύση του προβλήματος …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s