Όσα κλικ τόση γνώση;

(…)

Χάρη στο Διαδίκτυο έχουμε άμεση πρόσβαση σε τεράστιο πλούτο πληροφοριών. Ωστόσο, η υπέρμετρη χρήση του Internet αδρανοποιεί την ικανότητα για βαθιά σκέψη και συγκέντρωση. Το Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκαλεί νωθρότητα στο μυαλό εφόσον το εθίζει στην ευκολία. Επίσης, μειώνει την ικανότητα για βαθιά σκέψη και συγκέντρωση. Όσο περισσότερο βρισκόμαστε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας
τόσο μεγαλύτερη μάχη πρέπει να δώσουμε για να καταλάβουμε μεγάλα κείμενα ή για να διαβάσουμε βιβλία.
Βάσει μελέτης του University College London, ήδη βρισκόμαστε στο μέσον μιας ευρείας αλλαγής στον τρόπο που διαβάζουμε και σκεφτόμαστε. Όταν σερφάρουμε στο Ίντερνετ μετακινούμαστε από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα με αποτέλεσμα να διαβάζουμε επιφανειακά και τμηματικά. Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Μάριαν Γουλφ, συμπληρώνει ότι κατά την online ανάγνωση γινόμαστε «αποκωδικοποιητές πληροφοριών» και δεν ερμηνεύουμε εις βάθος το κείμενο. Πλέον το Ιντερνετ είναι ο χάρτης, το κομπιουτεράκι, το τηλέφωνο, το ραδιόφωνό μας κ.α.
Αυτή η ενοποίηση τόσων διαφορετικών μέσων και μηνυμάτων προκαλεί διάχυση της προσοχής μας.

(…)

Advertisements

4 thoughts on “Όσα κλικ τόση γνώση;

 1. Καλά το έχω καταλάβει πως τώρα τελευταία κάτι δεν πάει καλά με εμένα! Και εγώ νόμιζα πως φταίει που μεγαλώνω…

  Και για να σοβαρευτώ, φαίνεται να έχει λογική η παρπάνω έρευνα. Ακόμα και εμείς (η γενιά μας δηλαδή) που δε μεγάλωσαμε με το internet, έχω την αίσθηση πως έχουμε επηρεαστεί από τον τρόπο παρουσιάσης της πληροφορίας σε αυτό και αυτό φαίνεται στον τρόπο που διαβάζουμε/σκεφτόμαστε/αναλύουμε/γράφουμε.
  Την καλημέρα μου 🙂

  Υ.Γ. Διαβάζω αυτά που έγραψα παραπάνω και ακόμα και εδώ βλέπω την επιροή! Οι λέξεις χωρίζονται με slash για μια συνοπτική παρουσίαση της πληροφορίας.

 2. Εδώ που τα λέμε, μεγαλώνουμε! 🙂
  Αλλά ας μην αποδίδουμε σ’αυτό τα πάντα. Είμαστε όντως μια γενιά ιδιαίτερη-μεταβατική, οι νεότερες κάποια αντισώματα παραπάνω θα αναπτύξουν για να ανταπεξέλθουν στον …καταιγισμό των ..κλίκ.

  Ενδιαφέρουσα είναι και η -σχετική- ανάρτηση εδώ: http://www.keplinet-chanion.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=408&Itemid=129

  ΥΓ. Άλλο στοιχείο της …επιρροής είναι και οι παραπομπές (αν και αυτές προϋπήρχαν αλλά δεν θεωρούνταν σωστό τότε που μαθαίναμε «Έκθεση Ιδεών» 🙂 )

 3. Πάντως υπάρχει και η αντίθετη (και με ..επιχειρήματα) άποψη:

  Σε έρευνα σχετική με την «οικονομία της αναζήτησης» και των δυνατοτήτων που δίνουν οι μηχανές αναζήτησης, φαίνεται να υπάρχει θετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων (κυρίως μέσης ηλικίας και άνω), καθώς τους βοηθά να ενεργοποιούν καλύτερα τον εγκέφαλό τους και να τον χρησιμοποιούν περισσότερο. Η σχετική έρευνα έγινε με μέτρο αναφοράς το διάβασμα ενός βιβλίου και σε σχέση με τη δραστηριότητα αυτή τα εγκεφαλικά «αντανακλαστικά» ήταν αυξημένα:
  http://www.geeksaresexy.net/2008/10/15/is-google-making-us-smarter-or-stupider/

 4. Φαίνεται είναι πολύ δημοφιλές – ερευνητικά- τουλάχιστον το θέμα της επιρροής που έχει ο τρόπος διάχυσης πληροφορίας μέσω διαδικτύου και υπολογιστών: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_04/12/2008_258946
  Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα ενδιαφέρονται αποτελέσματα αλλά και μεθόδους καθοδήγησης των παιδιών στην απόκτηση αναγνωστικής κατανόησης στη σημερινή ψηφιακή εποχή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s