Σαν να μην πέρασε μια μέρα …

… κι όμως πάνε πλέον οκτώ χρόνια από τότε που έχοντας μόλις τελειώσει τη στρατιωτική μου θητεία, πέρασα ξανά από τα κεντρικά του ΤΕΕ στην Καραγεώργη Σερβίας για τις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος (ακόμη θυμάμαι το πόσο «εξωτικά» φάνηκε να είναι στους εξεταστές τα θέματα ενασχόλησης σε διπλωματική εργασία και έρευνα – μόνο με το πόσο εξωτικά φαίνονται και στους χώρους της εκπαίδευσης και της δημόσιας διοίκησης που κινούμαι σήμερα μπορεί να συγκριθεί 😉 ) και την -αυτόματη- εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ.

Σαν κάτοικος επαρχιακής πόλης δεν είχα την ευκαιρία (ούτε και την ανησυχία το παραδέχομαι) να ξαναπεράσω από τα κεντρικά. Εξάλλου η αποκεντρωμένη λειτουργία του ΤΕΕ επιτρέπει (την ψευδαίσθηση πολλές φορές) συμμετοχής και δραστηριοποίησης σε διάφορες επιτροπές για όποιον το επιθυμεί.

e-tee_logo
Η δουλειά που έχουν κάνει οι συνάδελφοι της παράταξης «Μηχανικοί ΗΥ @ Πληροφορικής» αλλά και άλλοι είναι αρκετά αξιόλογη και με τη βοήθεια και του «φόβητρου» των κινήσεων της ΕΠΕ αλλα και της ΕΠΥ (όπως π.χ. η μελέτη βιωσιμότητας ενός Επιμελητηρίου Πληροφορικής & Επικοινωνιών) κατάφεραν να πετύχουν να στρέψει το ενδιαφέρον του το -πολύ αρτηριοσκληρωτικό- ΤΕΕ προς τον κλάδο των «Ηλεκτρονικών» με αποτέλεσμα τη σύσταση του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών (e-TEE) και την περαιτέρω οργάνωσή του (μέχρι και ξεχωριστό γραφείο παρακαλώ 🙂 ).

Στην ενημερωτική παρουσίαση που ακολούθησε ξανατονίστηκε η διάθεση να απευθυνθεί το e-TEE σε όλους τους επιστήμονες και μηχανικούς πληροφορικής (δλδ. από Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία) ξεκινώντας από την ενεργοποίηση του -δοκιμασμένου αλλά ίσως σε άλλες συνθήκες- μοντέλου των επιτροπών. Η συμμετοχή στις δραστηριότητές τους όντως είναι πολύ κρίσιμο ζητούμενο (και κατά τη γνώμη μου η συμμετοχή στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση δεν ήταν καθόλου ελπιδοφόρα). Περισσότερα – ίσως – για τη συγκεκριμένη συνάντηση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σημαντική είναι και η θέση εγκατάλειψης κάθε διάθεσης ενδο-επαγγελματικού ξεκαθαρίσματος υπέρ μιας ενιαίας -κυρίως επιστημονικής- άποψης που θα προκύπτει μέσα από τη σύνθεση. Τις επαγγελματικές διεκδικήσεις και τις εσωτερικές τριβές (που βάσει και της μεγάλης εμπειρίας και από άλλες ειδικότητες του ΤΕΕ αναμένεται να είναι πολλές) τις «αφήνει» στους συλλόγους και τα σωματεία (που όμως στην περίπτωση του χώρου ΤΠΕ δραστηριοποιούνται εκτός ΤΕΕ).

(Αυτό, παρεμπιπτόντως, κάνει ακόμη πιο σημαντικές κινήσεις όπως π.χ. αυτή της δημιουργίας συλλόγου Εκπαιδευτικών Μηχανικών ΠΕ19 μιας και για επιμέρους διεκδικήσεις δεν μπορεί να αναμένει κανείς κάτι από την -όποια- κεντρική επιμελητηριακή δράση.)

Το πρόβλημα είναι πάντως ότι πολύ συχνά στην πράξη είναι δύσκολο να μείνει κανείς μόνο στο τεχνικό ή επιστημονικό κομμάτι και να μην επεκταθεί (όπως π.χ. στο θέμα των εσωτερικών δικτύων) και σε επαγγελματικά θέματα (δικαιώματα κ.λπ.)…

Προσωπικά, θα προσπαθήσω να συνεχίσω να παρακολουθώ τις προσπάθειες από όπου κι αν γίνονται και να συμμετάσχω όπου μπορώ ελπίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αλληλο-αποκλεισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s