Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μηχανικών της Πληροφορικής

Ο χώρος της επιστημονικής και επαγγελματικής εκπροσώπησης όσων ασχολούνται με την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες εν γένει, είναι πολύ θολός. Ένας πραγματικά πολύ μεγάλος αριθμός φορέων προσπαθεί να καλύψει το κενό της έλλειψης ενός Ενιαίου Επιμελητηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή -έστω- μιας κοινής εκπροσώπησης στα πλαίσια ενός υπάρχοντος επιμελητηρίου (βλ. ΤΕΕ). Αν σ’αυτούς προστεθούν οι συνδικαλιστικοί και επιστημονικοί φορείς του χώρου της Εκπαίδευσης τότε καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύει πολύ η προσπάθεια να εντοπίσει κανείς κάποιο φορέα που να τον εκφράζει απόλυτα, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος διάσπασης και περιθωριοποίησης.

organiz

Ελπίζω η (αναγκαία όπως δείχνει η αδυναμία προώθησης των διαφόρων θεμάτων) προσθήκη ενός Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μηχανικών Πληροφορικής στο παραπάνω παζλ να λειτουργήσει θετικά…

Υ.Γ. Εδώ υπάρχει μια επικαιροποιημένη έκδοση του διπλανού χάρτη (με ενεργούς τους διαφόρους συνδέσμους).

Advertisements

3 thoughts on “Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μηχανικών της Πληροφορικής

 1. Και γιατί χρειάζονται όλοι αυτοί οι διαφορετικοί φορείς εκπροσώπησης? Γιατί να υπάρχουν σχεδόν όσοι φορείς είναι και οι μηχανικοί? Τι διαφορά έχουν η ΕΠΥ και η ΕΠΕ, χρειάζεται πραγματικά μια τέτοια πολυδιάσπαση? Πόσοι ενεργοί μηχανικοί πρέπει να καταλήξουν αργόσχολοι συνδικαλιστές?
  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπορεί το ΤΕΕ να εκπροσωπεί όλους πραγματικά τους μηχανικούς. Αλλιώς καταλήγουν οι μηχανικοί με 20 διαφορετικές φωνές εκπροσώπησης που ποτέ δεν συμφωνούν μεταξύ τους και ποτέ δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και των μηχανικών, αλλά επικεντρώνονται στο βόλεμα των συνδικαλιστών…

 2. Δεν ξέρω αν διαφάνηκε ότι κι εγώ διαφωνώ με την πληθώρα συλλόγων και φορέων.

  Από τη μια η αδυναμία ή/και απροθυμία του ΤΕΕ να ανταποκριθεί στις ανάγκες του χώρου των Μηχανικών ΤΠΕ – Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (το e-TEE ακόμη να αρχίσει να λειτουργεί ουσιαστικά) και από την άλλη η αδυναμία να εκπροσωπηθούν και οι υπόλοιποι Πληροφορικοί (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) σε μια ενιαία επιμελητηριακή δράση έχει οδηγήσει στο θολό αυτό τοπίο. Η εναλλακτική που κυριαρχεί είναι η δημιουργία ανεξάρτητου επιμελητηρίου (με πρόταση της ΕΠΕ αλλά και μελέτη βιωσιμότητας από την ΕΠΥ) ενώ η προσέγγιση της ΕΜηΠΕΕ μπορεί να βρεθεί εδώ.

  Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη κι αν βρεθεί η χρυσή τομή ως προς την επιμελητηριακή-επιστημονική-συμβουλευτική εκπροσώπηση, το πρόβλημα αγγίζει και θέματα ασφαλιστικά οπότε ούτως ή άλλως η «ενιαία» επαγγελματική εκπροσώπηση (με την έννοια του ενιαίου φορέα που θα καθορίζει αποδοχές/εισφορές κλπ για κάθε κατηγορία) μάλλον έχει πολύ δρόμο ακόμη για να αρθούν οι διάφορες (ένθεν κι ένθεν) συντεχνιακές αντιλήψεις που επικρατούν …

 3. To e-TEE έχει στόχο να καλύψει όλους τους επιστήμονες ΤΠΕ, όχι μόνο τους μηχανικούς.
  Κατά την άποψη μου, έχει ελπίδες επιτυχίας αλλά χρειάζεται στήριξη και ενεργό συμμετοχή.
  Η πολυδιάσπαση είναι πρόβλημα κυρίως γιατί οι «ενεργοί» επιστήμονες ΤΠΕ που ασχολούνται με τα κοινά του κλάδου είναι ελάχιστοι και επομένως οι φορείς αδύναμοι.
  Φυσικά το ίδιο- λίγοι δηλαδή να ασχολούνται σοβαρά- συμβαίνει και σε άλλους κλάδους π.χ. γενικά στους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.α. όμως αφενός η ύπαρξη ενός ισχυρού φορέα με σημαντικό προσωπικό πίσω τους όπως το ΤΕΕ,ο ΔΣΑ κοκ αφετέρου η ύπαρξη επαγγελματικού πλαισίου και επομένως διεκδικήσεων για χειροπιαστά συμφέροντα, σε συνδυασμό με τον κατοχυρωμένο θεσμικό τους ρόλο, τους διασώζει.
  Οι επί μέρους σύλλογοι ΕΠΕ, ΕΠΥ,ΕΜηΠΕΕ, ΣΤΕΜΠ μπορούν να υπάρχουν μαζί με το e-TEE ή ένα ΤΕΕ με συμμετοχή και των επιστημόνων ΤΠΕ ή το Επιμελητήριο ΤΠΕ, με δεδομένο ότι εκφράζουν διαφορετικά συμφέροντα (πανεπιστημιακούς, εμπειρικούς, μηχανικούς ΤΠΕ, τεχνολόγους)
  Μόνο με κοινή στόχευση, ακόμα και μέσα από την πολυδιάσπαση, σε συγκεκριμένα θέματα και κοινή δράση θα επιτευχθεί κάτι στον κλάδο.
  Όσο για τη συμμετοχή, ας ξεκινήσουμε όλοι από τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
  Συγχαρητήρια για το blog και για την προσπάθεια σου να δεις κριτικά θέματα του χώρου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s