Δύσκολο να ξυπνήσεις Σάββατο πρωί και ακόμη πιο δύσκολο όταν την προηγούμενη είχε -κλασικά- μπυροκατάνυξη 🙂
Έτσι έχασα το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής ομιλίας του JHUG Tech Day Feb 2009 που αναφερόταν στο OpenSolaris (σχετική νύξη σ’αυτό είχε γίνει και στο τελευταίο OpenCoffee από το management unit της Sun). Τουλάχιστον, το live cd που μοίρασαν κάπως μετρίασε τη …στεναχώρια.
Παρένθεση: Η αλήθεια είναι ότι με το Solaris νιώθω αρκετά πιο οικεία σε σχέση με το Linux. Είναι που από τις μέρες ακόμη της διπλωματικής αλλά και αργότερα στο πλαίσιο της δουλειάς, η όποια επέμβαση στον πηγαίο κώδικα τόσο του SRI Decipher όσο και της μηχανής αναγνώρισης ομιλίας (αλλά και εκπαίδευσης μοντέλων HMM) της Nuance γινόταν στο περιβάλλον αυτό. Και όχι μόνο αυτά βέβαια …
Αξέχαστες οι εποχές της ρύθμισης των -αρκετών- μηχανημάτων Solaris (v5 τότε, αν δεν κάνω λάθος) για να μπορεί κανείς να «σπάσει» και να διανείμει (distribute) σε πολλές μηχανές τα -πολλαπλά- στάδια εκπαίδευσης…
Σίγουρα θα του δώσω ..μια ευκαιρία ακόμη (έστω και μέσα από το VirtualBox ή κάποιο παρόμοιο). Εξάλλου το ZFS αξίζει να το δει κανείς πώς ανταποκρίνεται και στην πράξη…
Από τη δεύτερη -εξαιρετικά ενδιαφέρουσα – ομιλία ξεχώρισα τα εργαλεία που βοηθούν πλέον τον έλεγχο του πόσο κοντά στο specification βρίσκεται κανείς (βλ. J2EE Verifier) σαν πρώτο βήμα ώστε να είναι εφικτή (doable) η μεταφορά (migration) σε διαφορετικό application server (μάλιστα ακόμη κι αν αυτό δεν ήταν εξαρχής στα πλάνα). Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται και το blog του Sekhar.
Μιας και ο Alexis είναι μέλος της ομάδας του Glassfish δεν παρέλειψε να αναφέρει τις νέες προσθήκες (v2.1)στο συγκεκριμένο project, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο GlassFish Enterprise Manager (με πλήρες JMX instrumentation, SNMP monitoring και γενικότερα μετεξέλιξη -προς το πολύ καλύτερο- των εργαλείων jconsole και visualvm) ως μέρος του επίσης νέου Glassfish Enterprise Server.
Ο ομιλία του Γιάννη ήταν η μόνη που ήταν στο κλίμα της ημέρας (κρίμα που κάποιες τεχνικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν να δούμε τα demos σχετικά με τις δυναμικές αγάπης,έρωτα κλπ — περιμένουμε με αγωνία να «ανεβάσει» τόσο την παρουσίαση όσο και τoν κώδικα). Πραγματικά ήταν ένα πολύ περιεκτικό απόσταγμα εμπειρίας (με την έννοια της καθημερινής …τριβής και όχι μια αντιμετώπισης τύπου survey) των τεχνολογιών και των πρακτικών που κυριαρχούν στο χώρο του RIA.
H επόμενη ομιλία του Alexander σχετικά με το JPA αν και πολύ καλά τεκμηριωμένη μάλλον έπεσε σε μια δύσκολη ώρα και o σχετικά μικρός χρόνος που είχε στη διάθεσή του δεν του επέτρεψε να επεκταθεί. Κατάφερε όμως να εστιάσει σε βασικά σημεία (και ..παρανοήσεις που συχνά γίνονται)…Το μόνο -κάπως- αντιφατικό σημείο ότι η παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στις …δυνατότητες να εκτελεί κανείς SQL queries 😉
H τελευταία ομιλία του Ανδρέα (μαζί με την κουβέντα που ακολούθησε) ήταν για μένα από τις πιο ..αποκαλυπτικές ως προς την κοινότητα open source και τον τρόπο που λειτουργεί στο ..παρασκήνιο… Η ιστορική αναδρομή από τις πιο διασκεδαστικές που έχω ακούσει αλλά και πράγματι εντός θέματος μιας και κατάφερε να αναδείξει τη διαδρομή του Maven, τις ανάγκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, τις ..σχέσεις του με άλλα project (που άλλα παραμέρισε και άλλα τα «εκμεταλλεύτηκε» για να αναδειχθεί) αλλά και το αβέβαιο -όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις- μέλλον του.
Πλήρης κάλυψη (όπως πάντα) όλης της συνάντησης από τον Πάρη μπορεί να βρεθεί εδώ.
Υ.Γ.1 Αυτό που μπορεί να πει κανείς ότι διέτρεχε πολλές από τις παρουσιάσεις ήταν οι αναφορές στη διαδικασία Continuous Integration και στα εργαλεία, όπως π.χ. το hudson, που την υποβοηθούν. Δεν γνωρίζω κατά πόσο πρόκειται για ένα ακόμη hype ή κάτι που ακολουθείται πλέον σαν τακτική … Αν ξέρετε κάτι παραπάνω ενημερώστε.
Υ.Γ.2 Τελικά το «iv« που άκουγα (και διάβασα κάπου) αναφέρεται στο Ivy …
Υ.Γ.3 A, και προσοχή! Η αρραβωνιαστικιά μου σπάνια διαβάζει το blog μου…Μην της πείτε πού ήμουν το Σάββατο (14/2) μέχρι αργά το μεσημέρι, σας …ικετεύω 🙂
Γεια σου Πέτρο. μια παρατήρηση στο υγ1.
Δεν ειναι καθόλου hype τα c.integration εργαλεία. Ειναι πια must. στην εταιρία που δουλευώ χρησιμοποιούμε το continuum (και κανουμε προσπάθειες και για hudson) εδω και πολυ καιρό..και μπορώ να σου πω ότι θα είμασταν λιγότερ παραγωγικοί χωρίς αυτά!!!
ισως αξίζει γενικά να αναφερθούμε ξανά σε ενα JHUG event γι’αυτά τα εργαλεία!
Πολύ καλή ιδέα Πάρη!
Αφού πλέον είναι must και η συμβολή τους στην παραγωγικότητα δοκιμασμένη καλό θα ήταν να αναδειχθούν εναλλακτικές και καλές πρακτικές…
Τώρα συγγνώμη, αλλά μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το υγ3???
Έτσι απλά θα γλιτώσεις εσύ? Με ένα υγ θα μάθουμε πως η ‘κόπελα’ έγινε ‘αρραβωνιατικιά’???
Ωχ, ακόμη κι αυτό είναι «νέο»;;΄
Μάλλον, πρέπει να αλλάξω τον τρόπο (προς το ..λίγο πιο ..σαφές)που ανακοινώνω τις διάφορες ..εξελίξεις 🙂
Ναι, νομίζω πως πρέπει να το δουλέψεις αυτό 😉
Οπότε αφού αυτό δεν είναι ‘νέο’, για ανακοίνωσε μας αυτό που είναι!!!