Αχτίδες διαύγειας…

Ο διαδικτυακός τόπος για την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των δημόσιων αποφάσεων στο Διαδίκτυο είναι εδώ και λίγο καιρό γεγονός: http://et.diavgeia.gov.gr/

Η μεγάλη αλλαγή, σε σχέση με αρκετές από τις -αποσπασματικές και ανά φορέα/πεδίο- προσπάθειες συγκέντρωσης και διάχυσης των αποφάσεων, είναι η αναγκαιότητα απόκτησης ενός μοναδικού αριθμού διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ) ώστε η απόφαση να έχει ισχύ. Ο ΑΔΑ ανατίθεται από την κεντρικοποιημένη εφαρμογή κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής μορφής της απόφασης από αρμόδιους υπαλλήλους (ή ομάδες εργασίας) σε ειδική εφαρμογή καταχώρησης. Περισσότερα για το πώς λειτουργεί το Δι@ύγεια μπορεί να βρει κανείς εδώ.

Η βασική ένσταση είναι παρόμοια με αυτήν που έχει ακουστεί και για τα ΦΕΚ (που πλέον είναι όλα ελεύθερα προσβάσιμα μέσω του www.et.gr) μιας και το επιλεγμένο φορμά (αρχεία pdf) απευθύνεται σε αναγνώστες ανθρώπους (εκτός κι αν ο στόχος είναι ακριβώς αυτός: να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας «αναγνωστών και αποδελτιωτών» 😉 )και με δεδομένο το ολοένα με αυξανόμενο ρυθμό «αυγάτισμά» τους, θα είναι δύσκολο κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη κάποιου θέματος που τον ενδιαφέρει.

Το γεγονός όμως ότι οι αρχές ανοιχτών δεδομένων είναι γνωστές και έχουν τεθεί ως στόχος και σε άλλες παρόμοιες προσπάθειες (όπως φαίνεται πχ από εδώ) με κάνει αισιόδοξο ότι θα δοθεί έμφαση ώστε να υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα να είναι πιο «αναγνώσιμα» τα δεδομένα και από μηχανές. Για την ώρα τα μεταδεδομένα που συνοδεύουν τις αποφάσεις φαίνεται να είναι μπόλικα και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες απόπειρες για στοχευμένα ερωτήματα και εξόρυξη πληροφορίας από αυτά.

Προσωπικά, κάτι που αναμένω μέσα από την πλήρη και σωστή εφαρμογή της Δι@ύγειας είναι να υλοποιηθεί το οικοσύστημα παρακολούθησης διαγωνισμών μέσα από την καταχώρηση όλων των αποφάσεων όλων των βημάτων αλλά και ο έλεγχος για τις δαπάνες μέσα από τη δημοσίευσή τους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s