ΕΟΠΠ – Ένας νέος φορέας στο χώρο της Πιστοποίησης

Όπως προκύπτει από τον πρόσφατο Ν.3879 (ΦΕΚ 163/21-09-2010) για τη Δια Βίου Μάθηση για το ρόλο του νέου Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠ) ένα είναι ξεκάθαρο: Ότι βασικός (επικαλούμενος) λόγος για τον οποίο διαχωρίστηκαν οι αρμοδιότητες φορέων με την προηγούμενη μορφή τους (όπως το ΕΚΕΠΙΣ, ο ΟΕΕΚ κλπ) ήταν η προσπάθεια για διαχωρισμό μεταξύ εκπαίδευσης/κατάρτισης και διαπίστευσης μαθησιακών αποτελεσμάτων ώστε να μην εμπλέκεται ο ίδιος φορέας και με τα δύο τμήματα της διαδικασίας (λόγω ασυμβίβαστου).

Οι δραστηριότητες του ΕΟΠΠ, του οποίου η έναρξη λειτουργίας είναι θέμα ημερών, φαίνεται να ανήκουν στη σφαίρα της Διαπίστευσης Ανθρώπινου Δυναμικού που είναι ένας από τους χώρους που εποπτεύει ο ΕΣΥΔ. Στον τελευταίο, μάλιστα, έχει συσταθεί και Ειδική Τεχνική Επιτροπή Φορεών (με τον αριθμό 4) που ασχολείται ακριβώς με την πιστοποίηση προσώπων και κάτω από την επίβλεψη της οποίας έχουν ήδη δοθεί σχετικές εγκρίσεις (πιστοποιητικά διαπίστευσης προσώπων), σύμφωνα με το ISO 17024:2003, σε ιδιωτικούς και μη φορείς.

Μάλιστα οι εγκεκριμένοι ιδιωτικοί φορείς έχουν συστήσει και σχετικό φορέα εκπροσώπησης – HellasCert ενώ ένας από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς στο χώρο – η prCert – έχει ενσωματωθεί στον δημοσίων συμφερόντων ΕΛΟΤ.

Ο ΟΕΕΚ είχε υπό την ευθύνη του 2-3 διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το χώρο αυτό και όπως αναμένεται θα διατηρηθούν/ενδυναμωθούν στα πλαίσια του νέου φορέα:

 • Εξετάσεις Πιστοποίησης

Κατά τη διαδικασία αυτή, σε τακτά χρονικά διαστήματα (θεωρητικά 2 φορές κάθε χρόνο) διενεργούνταν από τον ίδιο το φορέα εξετάσεις που απευθύνονταν σε όσους είχαν ολοκληρώσει το μαθησιακό κύκλο σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ

 • Έλεγχος Φορεών Πιστοποίησης Επάρκειας Δεξιοτήτων/Χειρισμού ΗΥ

Σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, ο ΟΕΕΚ ήταν ο εποπτεύων φορέας για ιδιωτικούς φορείς που αναλάμβαναν τη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων χρήσης ΗΥ (Βασικές Δεξιότητες Πληροφορικής) και ουσιαστικά οι φορείς που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο έπρεπε να έχουν διπλή διαπίστευση τόσο από ΕΣΥΔ όσο και από τον ΟΕΕΚ. Μετά την πιστοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής διαδικασίας και τη σχετική αδειοδότηση του φορέα, η εποπτεία του ΟΕΕΚ κατά τη διαδικασία των εξετάσεων συνέχιζε να ελέγχεται με μέσα του ΟΕΕΚ (π.χ. επιτόπια παρουσία επιτηρητών κ.α.)

 • Ισοτιμίες

Έλεγχος δικαιολογητικών και κατάταξη φορέων

Σε εμένα, πάντως, παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ανάμεσα στα οποία είναι:

 • αν θα διατηρηθεί αυτός ο διπλός ρόλος του να διενεργεί ο ίδιος ο φορέας εξετάσεις (ή ότι άλλο περιέχεται στη διαδικασία πιστοποίησης) ή/και αν θα ελέγχει τρίτους φορείς που θα κάνουν παρόμοια δουλειά σε διαφορετικά ή και τα ίδια αντικείμενα
 • το εύρος των επιπέδων (του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) αλλά και των επαγγελμάτων όπου θα έχει δικαίωμα να «παρεμβαίνει» ο ΕΟΠΠ. Άραγε θα «μείνει» στην πιστοποίηση μόνο όσων επαγγελμάτων έχουν αρχίσει να περιγράφονται κατά τη σχετική Διαδικασία Ανάπτυξης Επαγγελματικών Περιγραμμάτων που έχει αναλάβει το ΕΚΕΠΙΣ; Τουλάχιστον για τα τρία υψηλά επίπεδα ρόλο πρωταγωνιστικό διεκδικούν (πέρα από ιδιωτικοί φορείς) τόσο οι επαγγελματικοί φορείς (π.χ. το ΤΕΕ στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων, το ΕΒΕΑ -διεκδικώντας μάλιστα και το χώρο της Πληροφορικής, όπως προκύπτει κι από την αντίδραση της ΕΠΕ κ.α.) όσο και τα Πανεπιστήμια – Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, ενώ αρκετοί φορείς δεν κρύβουν τις «βλέψεις» τους και για τα πιο χαμηλά επίπεδα.
 • αν θα επικαιροποιηθεί το υλικό πιστοποίησης
 • αν θα επεκταθούν οι τρόποι πιστοποίησης τόσο ως προς τον αριθμό των τεχνικών όσο και ως προς την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών
 • αν θα περάσουν στην ευθύνη του νέου φορέα τα αποτελέσματα του έργου που αφορά στην καταγραφή όλων των φορέων που χορηγούν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά

Για μια πρώτη διερεύνηση των τάσεων, μού φάνηκαν πολύ ενδιαφέρουσες (αν και πρέπει κανείς να τις δει υπό το νέο πρίσμα του συγκεκριμένου νομοθετήματος) οι εισηγήσεις στην περυσινή διημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Πιστοποίηση Επαγγελματικής Επάρκειας για την άσκηση Τεχνικών Επαγγελμάτων και Εξειδικεύσεων» ενώ σχετική εκδήλωση ήταν κι αυτή που έγινε πρόσφατα (αλλά δυστυχώς δεν παρακολούθησα) στα πλαίσια της eLearningExpo 2010 με θέμα «Από τα επαγγελματικά περιγράμματα στην πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων».

Αναμένουμε εξελίξεις λοιπόν…

UPDATE 2010-11-23: Η παραπάνω αναρτησούλα δημοσιεύτηκε (μετά από τις απαραίτητες προσαρμογές και την άδειά μου) και στη στήλη των Μηχανικών ΗΥ & Πληροφορικής – Για αυτά που μας ανήκουν στο Ενημερωτικό Δελτίο 2609 του TEE.

Advertisements

5 thoughts on “ΕΟΠΠ – Ένας νέος φορέας στο χώρο της Πιστοποίησης

 1. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί ο νέος (υπό κατασκευή) ιστοτοπος του ΕΟΠΠ, όπου θα αναρτώνται νέα σχετικά με τις πιστοποιήσεις τόσο στα Δημόσια ΙΕΚ όσο και γενικότερα.

  Όπως σημειώνω στην αναρτησούλα εδώ https://pgaval.wordpress.com/2011/01/21/eopp_engine_starting/, στο μεταξύ μπορεί κανείς να παρακολουθεί τις αποφάσεις του ΕΟΠΠ που αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ: http://et.diavgeia.gov.gr/f/EOPP

 2. Θα ήθελα μια διευκρίνση για την ειδικότητα Ειδικός Φοροτεχνικού γραφείου,
  οι συντελεστές Φ.Π.Α που θα ισχυούν θα είναι οι τρέχοντες;
  Στον κανονισμο σ.29, ερώτηση 97, αναφέρεται συντεέστής ΦΠΑ 19%;
  τι ισχθεί τελικά;

 3. θα ηθελα να μου πειτε τι γινεται με τους εκπαιδευτες οδηγων?εχου καταργηθει τα σηματα κ περναμε στην επομενη φαση?ευχαριστω

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s