Νέο Λύκειο

Η συζήτηση σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές για το «Νέο Λύκειο» έχει ανάψει για τα καλά!

Αντιγράφω εδώ την παρέμβαση του ΔΣ της ΕΜηΠΕΕ σχετικά με το μάθημα της Πληροφορικής, στο Νέο Λύκειο.

Με αφορμή την κατάθεση της επίσημης πρότασης του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης κ Θρησκευμάτων για το Νέο Λύκειο, θα θέλαμε να κάνουμε τα παρακάτω σχόλια σε σχέση με τα μαθήματα της Πληροφορικής:

· Παρά το γεγονός οτι επιτέλους γίνεται διάκριση (τουλάχιστον σε σχέση με την ονομασία αφού το περιεχόμενο των μαθημάτων δεν είναι πλήρως γνωστό) μεταξύ της Επιστήμης των Υπολογιστών και των Εφαρμογών τους, οι σχεδιαζόμενες κατευθύνσεις θα στερήσουν τη δυνατότητα σε κάποιους μαθητές να έρθουν σε επαφή με μαθήματα σχετικά με την Επιστήμη της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

· Η ΕΜηΠΕΕ στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου και σε σχέση με το νέο εκπαιδευτικό τοπίο που τώρα διαμορφώνεται:

1. Υποστηρίζει τη διεκδίκηση αυξημένου ρόλου για τους Εκπαιδευτικούς Μηχανικούς Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στα πλαίσια του θεσμού της ερευνητικής εργασίας ως προς την ενσωμάτωση μεθόδων οργάνωσης, καθοδήγησης και έγκαιρης υλοποίησης των ερευνητικών εργασιών (project). Επιπλέον θεωρεί ότι ο εργαστηριακός/εφαρμοσμένος χαρακτήρας της εργασίας απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του καθηγητή Πληροφορικής και τη μέγιστη αξιοποίηση των εργαστηρίων Πληροφορικής.

2. Περιμένει από το Υπουργείο περισσότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση γύρω από τις κυοφορούμενες αλλαγές σε όλη την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

3. Βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις άλλες επιστημονικές και επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου και καταβάλλει προσπάθειες κοινής ενεργοποίησης στα πλαίσια της διεκδίκησης της θέσης που αξίζει στην επιστήμη της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.

Το Δ.Σ. της ΕΜηΠΕΕ θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα και θα καταθέσει τις αντιπροτάσεις του στο Υπουργείου Παιδείας αφού μελετήσει τις επόμενες ημέρες όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου για το νέο Λύκειο.

Πράγματι, χρειάζεται αρκετή μελέτη αλλά και συζήτηση ώστε να εντοπιστούν τα προβληματικά στοιχεία και να προταθούν διορθωτικές ενέργειες. Η σχετική διαβούλευση αναμένεται, μάλιστα, να συνεχιστεί άμεσα στα πλαίσια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καθηγητών Πληροφορικής που θα ξεκινήσει αύριο στα Ιωάννινα (1-3 Απριλίου 2011). Περισσότερα σχετικά με τη διοργάνωσή του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να βρει κανείς και εδώ.

Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε στο μέλλον στρεβλώσεις/παρεξηγήσεις όπως αυτή που εικονίζεται στη φωτογραφία (χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τις εφαρμογές στην καθημερινότητά μας):

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s