Κινητικότητα στο δημόσιο και προσκλήσεις opengov

 

Παρακολουθώ εδώ και καιρό την προσπάθεια γενίκευσης της διαδικασίας γνωστοποίησης/πρόσκλησης και τελικής στελέχωσης μέσω της διαδικασίας opengov και έχω συμμετάσχει με διάφορες αιτήσεις για ομάδες εργασίας (χωρίς να έχω κάποια σχετική ειδοποίηση ακόμη) ή/και feedback σε διάφορες συζητήσεις και διαβουλεύσεις σχετικά με τη διαδικασία.

Στα θετικά ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό αλλά και κατακερματισμό που δημιουργούν οι τρέχοντες τρόποι γνωστοποίησης θέσεων, όπως:

μέχρι τώρα έρχονταν να καλύψουν ιδιωτικές προσπάθειες, όπως το metataxeis.gr και διάφορα fora (π.χ. diorismos.gr).

Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, στο πλαίσιο της διαφάνειας, δείχνει -δυστυχώς σιγά σιγά- να υιοθετείται για διάφορες ανάγκες, όπως π.χ.

  • θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που μέχρι τώρα απλά ορίζονταν από την εκάστοτε Κυβέρνηση  (π.χ. γενικoί γραμματείς, σύμβουλοι κλπ)
  • ομάδες εργασίας
  • τυπικές θέσεις εργασίας (π.χ. μετατάξεις, αποσπάσεις)
  • μέχρι και θέσεις σε ειδικές υπηρεσίες ΕΣΠΑ (π.χ. αυτή της ΕΥΔ ΔΜ, που αναρτήθηκε και στο opengov.gr)

Δε λείπουν,όμως, και πολλές επισημάνσεις τόσο ως προς την υλοποίηση (π.χ. ως προς την ανάγκη επανυποβολής στοιχείων σε κάθε αίτηση: https://twitter.com/hakmem/status/5795393943) όσο και ως προς τη γενικότερη εφαρμογή (ασαφές νομικό πλαίσιο και αρμοδιότητες, καθορισμός διαδικασιών επιλογής μετά το στάδιο της πρόσκλησης/γνωστοποίησης κλπ).

Προσωπικά, θα ήθελα να δω τη διαδικασία να βελτιώνεται συνεχώς και να καθιερώνεται ως αποκλειστική καλύπτοντας, σε συνεργασία με αντίστοιχες του ΑΣΕΠ για νέες θέσεις και βεβαίως με το ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όλες τις διαδικασίες κινητικότητας στο δημόσιο εμπλέκοντας και κινητοποιώντας τις διευθύνσεις προσωπικού και τα -όποια- συστήματα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων τους.

gsis_gr

 

 

Για την ώρα, θέλοντας να δω πώς λειτουργεί και πέρα από το στάδιο της αίτησης (μιας και επόμενο βήμα είναι αυτό της «ανοιχτής κατάταξης/επιλογής»), αποφάσισα να πάρω μέρος στην πρόσφατη πρόσκληση μετάταξης υπαλλήλων ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Πληροφορικής από άλλο φορέα του δημοσίου ή ΝΠΔΔ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας κος Διομήδης Σπινέλλης.

 

UPDATE 2012-02: Τελευταία και μετά την αναδιοργάνωση της σελίδας του ΥπΔιΜΗΔ, μπορεί να δει κανείς στην κατηγορία Προκηρύξεων Προσωπικού συγκεντρωμένες τέτοιου τύπου γνωστοποιήσεις ενώ από την άλλη πολλές προσκλήσεις έχουν αφαιρεθεί (έχουν χαρακτηριστεί κλειστές; ) από την αντίστοιχη κατηγορία αναρτήσεων στο opengov.gr . Δυστυχώς δεν γνωρίζω τη ροή γνωστοποίησης/ανάρτησης και ποιος έχει την ευθύνη ανανέωσης ώστε να γνωρίζω αν περιλαμβάνονται όλες ή μόνο όσες (τυχαίνει (;) να) γνωστοποιούνται στο Υπουργείο…

UPDATE 2015-03: Μετά από αρκετό καιρό από την πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης της κουλτούρας αυτής (και των φθορών που επήλθαν από προβληματική υλοποίηση και παράκαμψή της) ίσως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ακόλουθος twitter-o-διάλογος με τον κο Πανάρετο (που ήταν από τους βασικούς εισηγητές) τόσο για τη διαδικασία όσο και -κυρίως- για την κατάχρηση του όρου opengov:

Advertisements

2 thoughts on “Κινητικότητα στο δημόσιο και προσκλήσεις opengov

  1. Παράθεμα: Πρόσκληση μετάταξης στη ΓΓΠΣ | @pgaval

  2. Παράθεμα: Πρόσκληση στην ΕΥΣΣΕΠ | @pgaval

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s