Εργαστήριο ανάπτυξης λογισμικού στο ΕΚΔΔ

Παρόλο που συνέπεσε με κάποιες μέρες άδειάς μου, το περιεχόμενό του ήταν αρκετά πρωτοποριακό και υποσχόμενο ώστε να το αγνοήσω. Αναφέρομαι στην πραγματοποίηση εργαστηρίου (workshop) με τίτλο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ και Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελλ. Δημοσίου: Σχεδιασμός και ανάπτυξη εφαρμογής διαχείρισης και παρουσίασης οργανογράμματος Φορέα (N3861/2010 Άρθρο 8, Ανάρτηση οργανογράμματος και στοιχείων υπηρετούντων)»:

Σκοπός είναι η ανάπτυξη σε 5 ημέρες μιας μικρής εφαρμογής η οποία θα
συνδέεται με το API της Απογραφής των Μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό
Δημόσιο και θα εμπλουτίζει με επιπλέον στοιχεία που αφορούν την θέση
του κάθε υπαλλήλου στον φορέα του. Η εφαρμογή θα διαθέτει εφαρμογή
καταχώρησης και εφαρμογή προβολής των στοιχείων.

Θα διεξαχθεί στο ΕΚΔΔΑ στις 24/5 25/5 30/5 31/5 και 1/6 (2012)

Εικόνα

Σαφώς επηρεασμένο από την προσπάθεια του κ. Σπινέλλη για διαμόρφωση ενός Manifesto για Agile Government, αρχικά έγινε μια μικρή επίδειξη των παρεχόμενων από τις εφαρμογές της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και της Απογραφής δυνατοτήτων άντλησης στοιχείων μέσω API (από συναδέλφους της ΓΓΠΣ) καθώς και των δυνατοτήτων συνεργασίας μέσω του Redmine@Opengov (με ένταξη σε ένα git repository).

Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι απαιτήσεις των διαφόρων τμημάτων της εφαρμογής ενώ παρουσιάστηκε και ένα mockup της ζητούμενης αναπαράστασης. Το workshop συνεχίστηκε με τη δημιουργία ομάδων ανάλογα με το τμήμα της εφαρμογής καθώς και την τεχνολογία που θα αξιοποιούνταν. Το τελευταίο αποδείχτηκε και το πιο «αδύνατο σημείο» λόγω του διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης αλλά και της πληθώρας πιθανών τεχνολογικών λύσεων.

Η εισαγωγή ενός σταδίου καλύτερης διερεύνησης των παραπάνω παραμέτρων πριν από ένα τέτοιο εργαστήριο θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για την εξοικονόμηση χρόνου αλλά και, κυρίως, για την αποτελεσματικότητα των επόμενων προσπαθειών.

 

Σχετικά tweet:

 

Σχολιάστε