Πρόσκληση και απόσπαση στην ΕΥΣΣΕΠ

Μετά από λίγο μόλις καιρό στην ΚΥ του Υπ. Παιδείας, είχα ήδη αποφασίσει να αναζητήσω την «πηγή των σχεδιασμών» σε θέματα που είχαν να κάνουν με ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις διάφορες εφαρμογές της στη Δημόσια Διοίκηση.

Δεδομένου ότι βασική πηγή χρηματοδότησης όλη αυτή την περίοδο ήταν το ΕΣΠΑ κι έχοντας υπόψη τις βασικές υπηρεσίες στο χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης  θεώρησα ότι η (ανοιχτή*) πρόσκληση απόσπασης στην ΕΥΣΣΕΠ ήταν κοντά στα ενδιαφέροντά μου αφού έμοιαζε να είναι ο χώρος «σύγκλισης» διοικητικής μεταρρύθμισης (ΕΠ ΔΜ) και ψηφιακής σύγκλισης (ΕΠ ΨΣ)  με τα περισσότερα έργα να έχουν μάλλον οριζόντιο χαρακτήρα. (Άσε που ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος είχε περιγράψει με τα καλύτερα λόγια – υπό τον τίτλο «Οι Καλοί Δημόσιοι Υπάλληλοι» – τη δουλειά που γινόταν εκεί. Έπρεπε να το ..διασταυρώσω). Εξάλλου, σε μια μονάδα της υπηρεσίας (Β1) υπήρχαν στελέχη της ΥΑΠ** (που σαφώς είχε ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή, τουλάχιστον σε επίπεδο ΟΔΕ/συντονισμού, στα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που με ενδιέφεραν). eyssep_logo

Η άμεση ανταπόκριση σε μια επισήμανσή μου για την απαίτηση της πρόσκλησης για υποβολή δικαιολογητικών σε έντυπη μορφή (εδώ η ορθή επανάληψη της πρόσκλησης), μου άφησε θετικές εντυπώσεις αφού μου έδωσε τελικά τη δυνατότητα να υποβάλω την αίτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (με ψηφιακή υπογραφή με τα -έστω ..soft- πιστοποιητικά της Υπηρεσίας Ψηφιακών Πιστοποιητικών του ΠΣΔ).

https://twitter.com/pgaval/timelines/458596595765104640

Μετά την υποβολή της αίτησης και του τυποποιημένου (για τη στελέχωση υπηρεσιών ΕΣΠΑ) βιογραφικού σημειώματος ακολούθησε σε διάστημα ενός μήνα (μέσα στον Ιανουάριο του 2013) συνέντευξη από στελέχη της ΕΥΣΣΕΠ και αργότερα (μέσα στον Απρίλιο του 2013) δεύτερη συνέντευξη από επιτροπή της ΜΟΔ ΑΕ, όπως απαιτούνταν από το σχετικό πλαίσιο (Ν. 3614/2007 και Ν.3840/2010).

Η διαδικασία για μένα ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 (μετά από μια …μικρή περιπέτεια αφού χρειαζόταν να γίνει διακοπή απόσπασης πριν την υπογραφή της ΚΥΑ της μετακίνησης κάτι που τελικά με οδήγησε να επιστρέψω για λίγο καιρό στην οργανική μου θέση στο σχολείο).

Γενικότερα, παρόλο που, όπως μου μεταφέρθηκε, το αρχικό ενδιαφέρον ήταν ικανοποιητικό, ο αριθμός των τελικών αποσπάσεων ήταν μικρός. Ελλείψει κινήτρων μιας και  το ειδικό επιμίσθιο των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ έχει καταργηθεί προ πολλού; Εξαιτίας άλλων γραφειοκρατικών θεμάτων; Δεν το γνωρίζω. Θα είχε ενδιαφέρον, όμως, η εξέταση των λόγων από τα αρμόδια τμήματα διαχείρισης προσωπικού ιδιαίτερα ενόψει των σχεδιασμών της νέας προγραμματικής περιόδου (αν και άποψή μου είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα στελέχωσης χρειάζεται ριζική αλλαγή προς μια πιο κεντρική παρακολούθηση στο συγκεκριμένο χώρο).

Για να δούμε, λοιπόν, τι μας επιφυλάσει και η νέα …οπτική 🙂

UPDATE 2013-11-01 Η τελική τοποθέτηση έγινε στη Μονάδα Β2 «Εφαρμογής Πράξεων ως Δικαιούχου στον Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης» αλλά χωρίς να αποκλείεται και η ενασχόληση με θέματα άλλων μονάδων, δεδομένων των «ειδικών» καταστάσεων (υπο)στελέχωσης.

* Το νομικό πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013 (Ν. 3614/2007 ΦΕΚ 267/Α/03.12.07) δεν επέβαλλε ανοιχτές προσκλήσεις αλλά ήδη είχε αρχίσει να θεωρείται καλή πρακτική (π.χ. σχετική πρόσκληση στελέχωσης ΕΥΔ ΕΠ ΔΜ ακόμη και μέσω opengov.gr). Παρόλα αυτά αρκετές ειδικές υπηρεσίες επέμεναν στη μη ανακοίνωση/γνωστοποίηση του ενδιαφέροντός τους για στελέχωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής αυτής η ΕΥΕ Εκπαιδευτικών Δράσεων, η οποία, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να έχει αυξημένη ευαισθησία καθώς είχε εμπλοκή με το ευαίσθητο θέμα των απόσπασεων εκπαιδευτικών (που γενικά υποτίθεται ότι είναι μικρής διάρκειας). Αλλά αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία…

UPDATE 2016-04 Ως Επιτελική Δομή, η ΕΥΕ έχει αρχίσει να προσαρμόζει την τακτική στελέχωσής της δημοσιεύοντας τις σχετικές προσκλήσεις:

**Δεν γνώριζα τότε ότι υπήρχε ενδιαφέρον στελέχωσης και από την ΥΑΠ. Η σχετική πρόσκληση απόσπασης υπαλλήλων στην ΥΑΠ είναι μεταγενέστερη (μετά κι από τις συνεντεύξεις) και, παρόλο που είχε στοιχεία προσκλησεων opengovαίτηση συμπληρωνόταν ηλεκτρονικά) αλλά και περιεχόμενο συμβατό με τις αναζητήσεις μου (π.χ. ανάπτυξη και υποστήριξη λογισμικού), αποφάσισα να μην πάρω μέρος αφού είχε ήδη προχωρήσει η διαδικασία για την ΕΥΣΣΕΠ).

Advertisements

5 thoughts on “Πρόσκληση και απόσπαση στην ΕΥΣΣΕΠ

  1. Παράθεμα: Υποδομές και λειτουργία μιας ειδικής υπηρεσίας εφαρμογής | @pgaval

  2. Παράθεμα: Νέοι οργανισμοί Υπουργείων | @pgaval

  3. Παράθεμα: Codename: «Κάθαρσις & e-RIA» | @pgaval

  4. Παράθεμα: Όταν μαλώνουν τα βουβάλια… | @pgaval

  5. Παράθεμα: Επιστροφή στο χώρο ΕΣΠΑ – @pgaval

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s