Λίγα λόγια για μένα

Με λένε Πέτρο (οι -πολύ- φίλοι με φωνάζουν Πετράν 🙂 ), έχω σπουδάσει Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά και για μερικά χρόνια εργάστηκα ως Μηχανικός Αναγνώρισης Ομιλίας και Ανάπτυξης Εφαρμογών στη Διάλογος Συστήματα Επικοινωνίας Φωνής Α.Ε..
Το πέρασμά μου από το χώρο της τυπικής εκπαίδευσης (ως καθηγητής Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια) αποδείχτηκε προσωρινό (ελπίζω να μη συμβεί το ίδιο και με το χώρο της κατάρτισης και της Δια Βίου Μάθησης) αλλά λειτούργησε ως μέσο εξοικείωσης με διάφορες λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης. Ακολούθησε μια σειρά από τοποθετήσεις (ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός) σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας (Δ/νση Αθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ΟΕΕΚ, ΕΟΠΠ, ΕΟΠΠΕΠ, Κεντρική Υπηρεσία) αλλά και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ήμουν αποσπασμένος στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΕΣΠΑ, την ΕΥΣΣΕΠ, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι την κατάργησή της). Προσωρινή ήταν και η επιστροφή στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ. Παιδείας (όπου είναι πια η οργανική μου θέση ως ΠΕ Πληροφορικής) καθώς εδώ και λίγους μήνες βρίσκομαι με απόσπαση στην ΕΥΔ «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».

Εξακολουθώ να προσπαθώ να παρακολουθώ το χώρο της αναγνώρισης και σύνθεσης ομιλίας και των εφαρμογών τους στον τρόπο αλληλεπίδρασης ανθρώπων και πληροφοριακών συστημάτων και ιδιαίτερα με τη δημιουργία ακουστικών μοντέλων (αλλά και γλωσσικών, γραμματικών κλπ) για διάφορες γλώσσες (ανάμεσά τους και τα ελληνικά) τόσο για τη μηχανή αναγνώρισης ομιλίας της Nuance και τη γενικότερη αρχιτεκτονική των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας όσο και για άλλες μηχανές αναγνώρισης (όπως π.χ. για το CMU Sphinx που είναι ανοιχτού κώδικα). Οι εφαρμογές αναγνώρισης ομιλίας πλέον τείνουν να ακολουθούν αποκλειστικά το web μοντέλο (βλ. πρότυπα όπως VXML, CCXML, MRCP) παρόλο που μεγάλο μέρος της αλληλεπίδρασης γίνεται ακόμη μέσω τηλεφωνίας, κάτι που παραπέμπει είτε σε POTS είτε σε VoIP (π.χ. SIP) υποδομές. Βεβαίως, αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο πεδίο εφαρμογής είναι η κινητή τηλεφωνία (που ικανοποιεί αυτή τη στιγμή τις ανάγκες για πρόσβαση στην πληροφορία από παντού – ubiquitous computing) κάτι που πολλές φορές παραπέμπει σε πολυκαναλική προσέγγιση, δηλαδή πρόσβαση στην ίδια πληροφορία μέσα από πολλούς τρόπους/κανάλια π.χ. SMS, mobile Web (wap, imode), dtmf και αναγνώριση ομιλίας πάνω από το τηλεφωνικό κανάλι ή/και (πια) σε πολυτροπική (σε συνδυασμό με τις δημοφιλέστατo touch screen input). Δεν λείπουν όμως και οι προσπάθειες μεταφοράς των παραπάνω στο desktop περιβάλλον στα πλαίσια μιας γενικότερης σύγκλισης τεχνολογιών μεταφοράς δεδομένων και φωνής (τηλεφωνίας) πάνω από τα δίκτυα δεδομένων (βλέπε SIP, SIMPLE, JSLEE, Mobicents, WebRTC κλπ κλπ).

Τελευταία, βέβαια, ασχολούμαι όλο και περισσότερο με θέματα δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μοντελοποίησης /αυτοματοποίησης διαδικασιών (BPMN, BPMS) και διαχείρισης γνώσης καθώς και με την εφαρμογή των ΤΠΕ στους χώρους αυτούς.

Το διάστημα 2009-2012 ήμουν μέλος του ΔΣ της ΕΜηΠΕΕ, υπεύθυνος για τα θέματα εκπαίδευσης.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο Linkedin ή στο about.me.

Advertisements

One thought on “Λίγα λόγια για μένα

  1. Πέτρο, τώρα βρήκα λίγο χρόνο να έρθω με ησυχία να σε γνωρίσω καλύτερα, έτσι δεν λέμε εδω μέσα?
    Πληροφορικάριος λοιπόν. Και γω το ίδιο. Όχι του δικού σου επιπέδου αλλά με ενασχόληση επαγγελματική με το αντικείμενο πολλά – πολλά χρόνια, περίπου 17. Μέσω της δουλειάς μου, δίκτυο και τεχνική υποστήριξη είναι η αποκλειστική ενασχόληση μου αλλά το επάγγελμα μου δυστυχώς δεν μπορώ να στο πω απο΄δω.
    Να σαι καλά Πέτρο. Ό,τι σε κούρασε στα Χανιά, η ίδια καθημερινότητα φαντάζομαι, εύχομαι να μείνει μακριά σου στην Αθήνα και να περνάς καλά…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.